Πρόσθετα µέτρα για το 2011, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, αναµένεται να πάρει η κυβέρνηση τον Απρίλιο, προκειµένου να καλύψει τη µαύρη τρύπα του προϋπολογισµού που ήδη έχει γίνει απειλητική.
Σύµφωνα µε τα οριστικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισµού, το πρώτο δίµηνο του 2011, τα οποία έδωσε χθες στη δηµοσιότητα το υπουργείο Οικονοµικών, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισµού είναι χαµηλότερα κατά 860 εκατ. ευρώ σε σχέση µε τον στόχο για το δίµηνο, ενώ και οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισµού είναι αυξηµένες κατά 284 εκατ. ευρώ σε σχέση µε τον στόχο. Ο προϋπολογισµός διασώζεται µόνο χάρη στην υποεκτέλεση του Προγράµµατος ∆ηµοσίων Επενδύσεων, αλλά αυτό προφανώς δεν είναι κάτι που µπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόµη. Ετσι, χθες ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό το ενδεχόµενο λήψης πρόσθετων µέτρων τον Απρίλιο, τα οποία, µάλιστα, δεν απέκλεισε να περιλαµβάνουν και νέους φόρους. ∆εν έχουµε αποφασίσει αν θα είναι από την πλευρά των εσόδων ή των δαπανών, είπε. Σύµφωνα µε πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο προβλέπει να επισπευσθούν και να ληφθούν εντός του 2011 κάποια από τα µέτρα που προγραµµατίζονται για το µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα, το οποίο αρχίζει από το 2012. Το κυριότερο είναι το ενιαίο µισθολόγιο, το οποίο θα µπορούσε να εξασφαλίσει σηµαντική εξοικονόµηση δαπανών, εφόσον εφαρµοστεί από τα µέσα του 2011. Σύµφωνα µε κυβερνητική πηγή, η λύση αυτή θα µπορούσε να αποτελέσει µια αποτελεσµατική πηγή εξοικονόµησης δαπανών, αν και προσκρούει στις αντιδράσεις της Α∆Ε∆Υ, η οποία θέτει εξαιρετικά δύσκολες προϋποθέσεις για να προσέλθει στον διάλογο, ενώ ενδέχεται να αντιµετωπίζει και νοµικού χαρακτήρα προβλήµατα. Πάντως, θα µπορούσε να είναι µια εναλλακτική λύση. Επίσης, τα µέτρα του µεσοπρόθεσµου προγράµµατος, των οποίων θα εξεταστεί η επί σπευση, περιλαµβάνουν τη χορήγηση κοινωνικών επιδοµάτων (επίδοµα ανεργίας, ΕΚΑΣ, επίδοµα πολυτέκνου κ.ά.) µε εισοδηµατικά κριτήρια και την αύξηση του φόρου στα αναψυκτικά. Πάντως, υψηλόβαθµη πηγή του υπουργείου Οικονοµικών απέκλειε χθες το ενδεχόµενο να επιβληθεί και πάλι έκτακτη εισφορά. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόµενο επέκτασης της περαίωσης σε περιπτώσεις που είχαν εξαιρεθεί, όπως οι µεγάλες επιχειρήσεις, µε τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ και επιτηδευµατίες µε ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ.
Τα πρόσθετα µέτρα του 2011, όπως και το µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα 2012-2015 και το πρόγραµµα ιδιωτικοποιήσεων, θα συζητήσει η κυβέρνηση µε τα στελέχη της τρόικας που έρχονται στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου, σε µια έκτακτη ενδιάµεση επίσκεψη που δείχνει την κρισιµότητα των περιστάσεων.
Σήµερα, εξάλλου, θα ληφθούν στη ∆ιυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων οι πρώτες αποφάσεις για να αρχίσει η εφαρµογή του προγράµµατος των 50 δισ. ευρώ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε χθες ότι στη σηµερινή Επιτροπή θα ληφθούν αποφάσεις για την πρόσληψη συµβούλων (σύµφωνα µε πληροφορίες θα αφορούν την αξιοποίηση του Ελληνικού, το Ταµείο Παρακαταθηκών και ∆ανείων και την επέκταση της σύµβασης του ∆ιεθνούς Αερολιµένα Αθηνών) και θα γίνει µια πρώτη συζήτηση για το ζήτηµα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας. Ο ίδιος είπε ότι η ακίνητη περιουσία των µη εισηγµένων ∆ΕΚΟ (π.χ. σταθµοί του ΟΣΕ) φτάνει τα 8 δισ. ευρώ.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΕ. Σε ερώτηση για το ενδεχόµενο ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, ο υπουργός παρατήρησε ότι δεν έχει κάτι να πει, αν και αναγνώρισε ότι έχει συνέχείς επαφές µε στελέχη της Deutsche Telekom.
Για το Ελληνικό ανέφερε ότι ίσως «δούµε φως» και µέσα στο καλοκαίρι. Τέλος, ανέφερε το ενδεχόµενο προείσπραξης των εσόδων των διοδίων, αφού – όπως είπε – είναι ανάγκη η χώρα να δείξει ότι µειώνει το χρέος της.
Μαχαίρι και στα εξοπλιστικά
Κατά 40% και πλέον αναµένεται να είναι µικρότερο το 15ετές εξοπλιστικό πρόγραµµα που καταρτίζεται αυτές τις ηµέρες δήλωσε χθες ο υπουργός αµυνας ε. Βενιζέλος. Μάλιστα, όπως εξήγησε, η σύγκριση γίνεται µε το εξοπλιστικό πρόγραµµα της προηγούµενης 10ετίας, παρ’ όλο που τώρα η βάση αναφοράς θα είναι η 15ετία.
ΠΗΓΗ: www.tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου