Σελίδες

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

"Υπέρβαση του μνημονίου"



   Προσαρμογές μεγαλύτερες κι εκείνων που προβλέπονται στο Μνημόνιο, προκειμένου να πειστούν οι αγορές πως η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να περιορίσει το χρέος της, πρότεινε στην Βουλή ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος.
    Παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, την ετήσια έκθεση της ΤτΕ για την νομισματική πολιτική 2010-2011, ο κ. Προβόπουλος ανέφερε πως η επιστροφή της Ελλάδας (και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος) στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, δυσχεραίνεται από την «κακή δυναμική» του δημοσίου χρέους, πρόβλημα που δεν είναι δυνατόν να λυθεί με το Μνημόνιο, ή με αναδιάρθρωση του χρέους, που θα συνιστούσε «καταστροφική επιλογή».
    «Θα πρέπει να «δαγκώσουμε την σφαίρα», κατά το αγγλοσαξωνικό ρητό και να λύσουμε το πρόβλημα μονάχοι μας», ανέφερε ο κ. Προβόπουλος, υποδεικνύοντας ως προοπτικές, την κατεπείγουσα έναρξη καταγραφής της δημόσιας περιουσίας προς αξιοποίησή της («δύσκολος αλλά εφικτός ο στόχος των 50 δισ. ευρώ - και εγώ θα έλεγα και ακόμα περισσότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά), την εστίαση στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και στην περαιτέρω υποχώρηση του μισθολογικού κόστους, «όχι όμως μονάχα με οριζόντιες περικοπές μισθών, αλλά με άλλου είδους πιο ευέλικτους τρόπους που να προσαρμόζονται σε κάθε περίπτωση».
    Ο κ. Προβόπουλος τάχθηκε υπέρ των συγχωνεύσεων ελληνικών τραπεζών, εκτιμώντας πως το 2011 θα καταγραφούν και ζημίες στους προϋπολογισμούς τους, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε φάση εξόδου από τα προσωρινά μέτρα άφθονης ρευστότητας, με τα οποία οι τράπεζες αντιμετώπιζαν την υποχώρηση των καταθέσεων και τις ανάγκες τους για αποπληρωμή παλαιότερων δανείων του. «Είναι βέβαιο πως θα πρέπει να έχουμε το μυαλό μας και στην εισροή ξένων κεφαλαίων» προσέθεσε ο Διοικητής της ΤτΕ.

ΠΗΓΗ: www.ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου