Σελίδες

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Τα προγνωστικά των Όσκαρ 2011

Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι, οι ενδεχόμενες εκπλήξεις και οι ελληνικές ελπίδες για τη λαμπερή βραδιά του Χόλιγουντ.


Λίγες μέρες πριν στρωθεί το κόκκινο χαλί των Όσκαρ, τα στοιχήματα για τη φετινή διοργάνωση πολλαπλασιάζονται. Εμείς μπορεί να αγχωνόμαστε για τον Γιώργο Λάνθιμο και τον «Κυνόδοντα» ή για την ελληνικής καταγωγής Αρετή –Μαίρη Ζόφρις που διεκδικεί το Όσκαρ για τα κοστούμια
της στο γουέστερν «Αληθινό θράσος» των αδελφών Κοέν, όμως μέχρι την τελική ανακοίνωση, ακόμη και τα «φαβορί» έχουν το αναμενόμενο τρακ.
Τα Όσκαρ πρώτου ανδρικού και γυναικείου ρόλου έχουν ήδη κλειδώσει: ο Κόλιν Φερθ για την ερμηνεία του στο «Λόγο του βασιλιά» και η Νάταλι Πόρτμαν για τον «Μαύρο κύκνο», έχουν ξεχωρίσει σε όλα τα κινηματογραφικά βραβεία που λειτουργούν ως βαρόμετρα για τη μεγάλη βραδιά, όπως είναι οι Χρυσές Σφαίρες αλλά και τα βραβεία των ενώσεων Σεναριογράφων και Ηθοποιών της Αμερικής.
Μάλιστα στον Κόλιν Φερθ το χρωστούσαν και για την παλαιότερη ερμηνεία του στο εξαιρετικό δράμα του Τομ Φορντ «Ένας άνδρας μόνος». Η Νάταλι Πόρτμαν, από την άλλη πλευρά, κυριολεκτικά καθηλώνει κοινό και κριτικούς στο ρόλο μιας ψυχικά διαταραγμένης χορεύτριας που ανακαλύπτει την πιο σκοτεινή και ηδονική πλευρά της ζωής. Η Νικόλ Κίντμαν παρότι είναι υποψήφια σε αυτή την κατηγορία για το «Rabbit hole» θα υποχρεωθεί να κάνει χώρο σε νεότερα ταλέντα, εξάλλου η ίδια έχει γευτεί στο παρελθόν τη δόξα του Όσκαρ για τον ρόλο της στις «Ώρες».
Περισσότερο σασπένς παρουσιάζουν επομένως οι υπόλοιπες κατηγορίες, όπως εκείνη του δεύτερου ανδρικού ρόλου, στην οποία θα κονταροχτυπηθούν ο Κρίστιαν Μπέιλ («Τhe fighter») και ο Τζέφρι Ρας («Ο λόγος του βασιλιά»). Πιο πιθανό είναι να το κερδίσει ο Κρίστιαν Μπέιλ, παρά την εξαιρετική εμφάνιση του Τζέφρι Ρας. Άλλωστε η Ακαδημία συγκινείται από τους ηθοποιούς που μπαίνουν στον κόπο να «τσαλακώσουν την εικόνα τους» και ο Κρίστιαν Μπέιλ έχασε αρκετά κιλά για να πείσει ως εξαρτημένος από τα ναρκωτικά, πρώην μποξέρ.
Στην αντίστοιχη κατηγορία για το βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου, όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η φετινή νικήτρια θα είναι η Μελίσα Λίο η οποία τα έδωσε όλα παίζοντας το ρόλο της σκληρόκαρδης μητέρας στο «The fighter» και έχει τιμηθεί ήδη με Χρυσή Σφαίρα σε αυτή την κατηγορία.
Στο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, ο ανταγωνισμός είναι δύσκολος. Εμείς θα ψηφίζαμε τον «Μαύρο Κύκνο» αλλά η Ακαδημία μάλλον δεν θα μας ακούσει και θα επιλέξει ανάμεσα στον «Λόγο του βασιλιά» του Τομ Χούπερ και το «Τhe social network» του Ντέιβιντ Φίντσερ.
Και μπορεί το «Τhe social network» να απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα σε αυτή την κατηγορία, αλλά ο Τομ Χούπερ έχει τους δικούς του κρυφούς άσσους: «Ο λόγος του βασιλιά» τιμήθηκε με το βραβείο της Ένωσης Σκηνοθετών και μόνο δύο σκηνοθέτες στην ιστορία του θεσμού πήραν αυτή τη διάκριση και δεν είδαν την ταινία τους να κατακτά το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Τα μέλη της Ακαδημίας παραδοσιακά αγαπούν τα ιστορικά δράματα και τη βασιλική χλιδή, οπότε ο Χούπερ μάλλον θα θριαμβεύσει, εκτός και αν γίνει κάποια επιχείρηση λίφτινγκ τελευταίας στιγμής για να προσελκύσουν το νεανικό κοινό του Facebook. Για τους ίδιους ακριβώς λόγους πιστεύουμε ότι ο Τομ Χούπερ θα κερδίσει το Όσκαρ σκηνοθεσίας, έναντι του Ντέβιντ Φίντσερ.
Το Όσκαρ Καλύτερης ταινίας Κινουμένων σχεδίων θα πάει κατευθείαν στο «Τοy Story 3».
Ο Ααρόν Σόρκιν είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα κρατήσει στα χέρια του το Όσκαρ Καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου, εφόσον η Ένωση Σεναριογράφων πριν λίγο καιρό του έδωσε το πρώτο βραβείο σε αυτή την κατηγορία. Μάλιστα σε εκείνη την αναμέτρηση δεν είχε συμπεριληφθεί ο «Λόγος του βασιλιά», επειδή ο σεναριογράφος της ταινίας δεν ήταν μέλος της Ένωσης. Σε αυτή την ενότητα δεν αποκλείεται να δούμε το «Ιnception» του Κρίστοφερ Νόλαν να παίρνει το Όσκαρ Πρωτότυπου σεναρίου. Η ίδια ταινία είναι βέβαιο ότι θα διακριθεί στις κατηγορίες των Οπτικών εφέ και του μοντάζ ήχου.
Όσο για το Όσκαρ κοστουμιών εδώ ο ανταγωνισμός δυσκολεύει: εμείς ψηφίζουμε την «δική μας» Αρετή-Μαίρη Ζόφρις, η οποία έντυσε τον Τζεφ Μπρίτζες στο «Αληθινό θράσος» των αδελφών Κοέν, όμως ξένα δημοσιεύματα μας φέρνουν δυσοίωνα μηνύματα: λέτε να μας φάει το βραβείο η «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» του Τιμ Μπάρτον;
Το καλύτερο, το αφήσαμε τελευταίο: το ελληνικό αουτσάιντερ, ο «Κυνόδοντας» θα είναι αρκετά δυνατός ώστε να «δαγκώσει» το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας; Εμείς δεν πιστεύαμε ότι θα κατορθώσει να μπει στην πεντάδα, οπότε όλα είναι πιθανά. Ουσιαστικά τρέμουμε μην επιλέξουν το «Ιn a better world» της Σούζαν Μπίερ (Δανία) ή το «Ιncendies» (Μέσα από τις φλόγες) του Ντενίς Βιλανέβ (Καναδάς). Αν δεν το κερδίσουμε εμείς οι πιθανότητες αντικειμενικά είναι με το μέρος της Δανίας που κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα.

ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου